Return to articles index


Werkwijze voor het omzetten van DVD naar WMV (MPEG-4)
 
Onderstaande werkwijze is uitgevoerd op een Dual-Celeron 500 met Enemy of the State als DVD. (Alleen met Windows Media Encoder heeft de tweede Celeron processor voor een halvering van de tijd gezorgd!) 
 
Benodigd:
 
VobDec+                     Downloaden bij www.digital-digest.com
FlaskMpeg                   Downloaden bij www.digital-digest.com
Advanced bitrate calculator Downloaden bij www.divx-digest.com
Windows Media Encoder 7     Downloaden bij www.microsoft.com/windows/windowsmedia/en/wm7/encoder.asp
 
Werkwijze:
 
Kopieer alle bestanden van VobDec in dezelfde directorie waar de .vob files moeten komen te staan. (De harddisk moet ongeveer 4-7 GByte vrij hebben.) Tik in een dospromt van die directorie VobDec S [enter]
 
Nu worden de .vob files gedecodeerd en gecopieerd naar de harddisk. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten voor een .vob file van 1 GByte.
 
Kopieer de .ifo file die bij de .vob files hoort in dezelfde directorie als de .vob files. Deze heeft de zelfde file structuur als de .vob files. In dit geval VTS_01_0.ifo
 
 
Start FlaskMpeg.
 
 
Open de DVD file.
 
 
Kies nu de gewenste video stream (in dit geval is er maar één) en de gewenste audiotrack en ondertiteling.
 
 
Kies vanuit het 'instellingen voor uitvoerformaat' menu de juiste video codec en audio codec. Kies als video codec Microsoft MPEG-4 Video Codec V2 en geef bij configure dezelfde waarden op als in onderstaande afbeelding. Kies voor de audio codec PCM volgens onderstaande afbeelding.
 
 
Vanuit het menu 'Globale instellingen' kies je voor de beeld instellingen de originele breedte en hoogte in. De tijdbasis staat automatisch goed.
 
 
Vanuit het menu 'Globale instellingen' kies je voor de geluid instellingen 'Decodeer geluid' en 44100 Hz.
 
 
Vanuit het menu 'Globale instellingen' kies je voor de Nabewerking voor het verwijderen van eventuele zwarte balken voor de juiste offset en hoogte/breedte. Dit is te controleren met 'Toon weergave venster' of met de volgende stap.
 
Kies een directorie uit waar de avi file in komt te staan waar minstens 4-6 GByte vrij is. De bestandsnaam en locatie kan je opgeven bij Bestanden.
 
 
Vervolgens kan je met weergave - afspelen kijken of het verwijderen van de zwarte balken goed staat ingesteld en of de ondertiteling goed werkt. (Soms staat de ondertiteling gedeeltelijk in de onderste zwarte balk. Zoek dus een stuk op waar de ondertiteling uit 2 regels bestaat, en kijk of die volledig zichtbaar is. Denk ook aan oa de letter g die nog lager uit kan steekt!)
 
Klik na controle op 'Seek first' om het begin van de film op te geven, mits je een ander begin wilt opgeven. 
 
 
Nu kan via het menu weergave met 'Start conversie' het converteren beginnen. Zorg er voor als je maar één processor hebt, dat je 'Display output' wegvinkt. Dit kan wat conversie tijd schelen. Dit converteren kan lang duren. In onderstaande afbeelding is te zien dat dit ruim 16 uur duurt!
 
 
Nu is de DVD omgezet naar een formaat van zeer hoge kwaliteit die door Windows Media Encoder te lezen is.
 
Om zo'n hoog mogelijke kwaliteit te halen voor het eindresultaat moet je met Advanced bitrate calculator de duur van de film opgeven, de sound rate (Advies: 64kBit/s, Stereo) en de Harddisk space die je uiteindelijk wilt foor de .wmv file. (Meestal 650 of 700 Mb om de film op één CD te krijgen.) 
 
 
Start Windows Media Encoder en start een 'New Session'.
 
Geef de input VIDEO file op. De audio stream vind hij zelf.
 
 
Geef als Video Optimization RGB24 op.
 
 
Tik de gewenste informatie in die met de film wordt weggeschreven en die met bijvoorbeeld mediaplayer kan worden gelezen.
 
 
Kies 'Profile' en ga naar 'Manage'.
 
Kies 'New' en tik een Profile naam in en klik op Next.
 
 
Kies 'New' en vul een Audience naam in en vul de door Advanced bitratecalculator gevonden waarde PLUS 64 in. In dit geval 688 + 64 is 752k.
 
 
Geef een 'Custom' video size op. Neem hiervoor de zelfde waarde als opgegeven bij FlaskMpeg. Denk weer aan de verwijderde zwarte balken.
 
 
Zet het de framerate op de juiste waarde. Meestal is dit voor Nederlandse 'PAL' films 25. Geef 100 op voor 'Image quality', en 4 voor 'Key frame interval'.
 
 
Klik op Finish, dan 'Close' en weer 'Close' en kies dan voor 'Output' en klik het 'vinkje' bij 'Broadcast encoded output' weg. Vink wel 'Encode to file' aan en geef de file naam op en de locatie waar het eindresultaat moet komen.
 
 
Klik op OK en save de session. Klik dan op start en het encoden begint. Dit kan ook weer lang duren. In dit geval een kleine 5 uur. (Dit duurt 2 keer zo lang als je één processor in je computer hebt!)
 
 
Als het encoden klaar is kan je de film spelen met bijvoorbeeld Windows Mediaplayer. Zorg dat je niet Mediaplayer 7 gebruikt, maar een oudere versie namelijk Mediaplayer 6.x Dit omdat die voor video een stuk sneller is.
 
Probeer hier en daar te experimenteren als voor een beter resultaat. De bovenstaande methode geeft voor de meeste films het beste resultaat.
 
 
 
Return to articles indexDuplication of links or content is strictly prohibited. (C) DIGITAL DIGEST - DVD 1999 - 2002